Ajankohtaista

Muistio: Matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöiden kokoontuminen 23.5.2018

04.06.2018

MUISTIO

Tilaisuus: Matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöiden kokoontuminen
Aika: keskiviikko 23.5.2018 klo 13:00 – 16:00
Paikka: Karelia Expertin toimisto, Teollisuuskatu 15 80100 JOENSUU

Paikalla:       
Ulla-Riitta Moilanen, Matkakumpu Oy
Kati Lipponen, Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES
Niina Rintala, Kontiolahden kunta
Suvi Spoof, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI
Erja Karvinen, Ilomantsin kunta
Eero Tuomisto, Ilomantsin Matkailuyhdistys ry
Reeta Knuuti, Joensuun kaupunki
Hanna Ikonen, Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI
Veli Lyytikäinen, Kolin Matkailuyhdistys ry
Raita Joutsensaari, Rääkkylän kunta
Jaakko Löppönen, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy
Anna Jetsu, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy
Jonna Piipponen, Karelia Expert Matkailupalvelu Oy


Asialista:      1) Esittäytymiskierros
                      2) Karelia Expertin kuulumiset
                      3) Alueiden matkailuterveiset
                                           a. toiveet ja tarpeet

                      4) Markkinointiasiat
                                           a. viikko-ohjelma
                                           b. VisitKarelia.fi -nettisivut
                                           c. Tiedottaminen ym. -toimintatavat
                      5) Muut asiat
                                           a. Outdoors.visitkarelia.fi
                                           b. Kehittämismatriisi

 

1) Matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöiksi nimetyt kokoontuivat  ensimmäisen kerran yhteiseen tapaamiseen Karelia Expertin toimistolle 23.5.2018. Tilaisuus aloitettiin esittäytymiskierroksella, sillä joukossa oli myös uusia ja toisilleen entuudestaan tuntemattomia kasvoja.   

2) Jaakko kertoi Karelia Expertin kuulumisista. Karelia Expertin toimintaa rahoittavat kaikki Pohjois-Karjalan kunnat sekä Heinävesi. Karelia Expertin uusi perustehtävä on maakunnallisen matkailukysynnän kasvattaminen. Karelia Expertin organisaatio rakentuu seuraavasti: toimitusjohtaja, kehitysjohtaja (VisitKarelia Destination -hanke), projektikoordinaattori (VisitKarelia Destination -hanke), markkinointivastaava ja hallintosihteeri. Karelia Expertin aluetoimistojen sopimukset ovat päättyneet (Ilomantsi vuoden 2017 loppuun, Lieksa helmikuun 2018 loppuun ja Nurmes maaliskuun 2018 loppuun). VisitKarelia Sales Oy:n toimintaan etsitään uusia toimintamalleja.

3) a. Kunnat ovat tehneet / tekevät parhaillaan omia ratkaisujaan mm. matkailuneuvontojen ja muun kuntakohtaisen järjestäytymisen osalta. Ilomantsissa matkailuneuvontaa hoitaa Ilomantsin Matkailuyhdistys ry Jäätelökesä-kahvilan yhteydessä. Kahvila avautuu 9.6. ja sulkeutuu elo-syyskuun vaihteessa. Ilomantsin Matkailuyhdistys ry on myös tehnyt Ilomantsin alue-esitteen, samoin kuin KETI Keski-Karjalan esitteen ja Kolin Matkailuyhdistys kokoaa Pielisen Karjalan alue-esitteen. Alueitten / kuntien valmiudet ja resurssit ovat matkailun osalta eritasoisia.

Toiveita ja ehdotuksia:

- Yhteinen sisällöntuottaja / tiedottaja kaikille kunnille
- Esitteisiin samaa ilmettä
- Yhdessä matkamessuille
- Nettisivuille yhdennäköisyyttä ja ristiinlinkitystä

Puhuttiin yhdestä yhteisestä Pohjois-Karjala esitteestä. Sellainen on aiempina vuosina koottu, mutta myöhemmin päätetty, että sellaisenaan sille ei enää ole ollut tarvetta. Nyt kun alueilla on jo omia, uunituoreita esitteitä, niin otetaan tämä uudestaan käsittelyyn syksyllä 2018.

4) a. Karelia Expert on koonnut maakunnallisen viikko-ohjelman viikoille 26-31. Viikko-ohjelma tehdään suomeksi ja englanniksi, suomenkielinen on julkaistu toukokuussa ja englanninkielinen on parhaillaan työn alla, se julkaistaan kesäkuun alkupuolella. Viikko-ohjelmaan on haettu ja saatu paljon yksittäisille matkailijoille soveltuvia opastettuja takuulähtötuotteita ympäri maakuntaa. Viikko-ohjelmaa markkinoidaan mm. VisitKarelian markkinointikanavissa (nosto etusivulle), toimitetaan mökkiasiakkaillemme sekä jaetaan sähköisesti matkailutoimijoillemme. Toivotaan, että viikko-ohjelma saadaan mahdollisimman kattavasti jakoon ja tavoittaa sekä matkailijat, että paikalliset. Viikko-ohjelmaa voi tulostaa netistä, alla linkit suomenkielisiin viikko-ohjelmiin:

VIIKKO 26 (25.6.-1.7.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-26

VIIKKO 27 (2.-8.7.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-27

VIIKKO 28 (9.-15.7.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-28

VIIKKO 29 (16.-22.7.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-29

VIIKKO 30 (23.-29.7.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-30

VIIKKO 31 (30.7.-5.8.)
https://www.visitkarelia.fi/fi/Artikkelit-2018/Pohjois-Karjala/Kesan-2018-viikko-ohjelmat/viikko-31

Viikko-ohjelma -sivuille lisätään myös ostopainikkeet, mikäli tuote / palvelu on online-varattavissa. Viikko-ohjelma on saanut lämpimän vastaanoton ja sille toivotaan jatkoa, esim. että talvelle tehtäisiin omansa. Jos tähän kesän ohjelmaan on vielä lisäyksiä, ne tulee toimittaa 10.6. mennessä.

b. VisitKarelia.fi -nettisivuilla näkyminen on maksutonta. Sivuille pääsee artikkeleilla, artikkelin tulee sisältää esittelyteksti / tuotekuvaus ja kuva. Artikkeleja voi lähettää osoitteeseen visitkarelia@visitkarelia.fi. Halutessaan matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilön on mahdollista saada tunnukset sivuston ylläpitoon ja päästä päivittämään omaa kuntasivua (rajattu käyttöoikeus), esim. www.visitkarelia.fi/nurmes. Mikäli näin halutaan, ylläpidosta tehdään Karelia Expertin kanssa kirjallinen sopimus, Karelia Expert antaa tunnukset sivun ylläpitoon ja ohjeistaa järjestelmän käytössä. Käyttökoulutusta toivotaan. PIKES päivittää jo omia sivuja, Ilomantsi, Outokumpu ja KETI ilmaisivat halunsa ottaa tunnukset käyttöönsä, Joensuu ja Kontiolahti toimittavat artikkeleja, mutta tunnuksien osalta asiaan palataan tarvittaessa myöhemmin. Maakunnan matkailumarkkinointia edistävissä julkaisuissa toivotaan käytettävän hashtagia #visitkarelia_finland, jolloin julkaisut linkittyvät myös Visitkarelia.fi -sivustolle.

Visitkarelia.fi -sivustot ovat suomeksi, englanniksi, saksaksi ja venäjäksi, mutta kieliversiot ovat sisällöllisesti suomenkielistä suppeammat ja saksankielinen sivu on vielä vanhalla sivupohjalla. Myös kieliversioihin voi lähettää artikkeleja, mutta huom. Karelia Expert ei käännätä tekstiä, eli sen on oltava jo suoraan kohdekielellä.

c. Tiedottamisen ja toimintatapojen osalta keskusteltiin siitä, haluavatko matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöt jatkossa olla linkkinä Karelia Expertin ja maakunnan matkailuyritysten välillä. Tässä tapauksessa tiedotteet lähetettäisiin ensisijaisesti operatiiviselle yhteyshenkilölle ja hän välittäisi tietoa eteenpäin omalla alueellaan. Valmiuksien eritasoisuus tuli esille myös tässä, esim. osoitteistojen suhteen. Karelia Expertillä on kunnista yritysosoitteistot ja asiassa on mahdollista edetä niin, että Karelia Expert lähettää rekistereille tiedon, että jatkossa tiedotteita voi tulla myös alueen operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöltä ja samalla kysytään, haluavatko jatkossa vastaanottaa uutiskirjeitä / tiedotteita. Outokumpu ja Ilomantsi ilmaisivat halunsa ottaa osoitteistot käyttöönsä, Joensuu ei ainakaan vielä tässä vaiheessa. Tiedotusta käsitellään uudestaan syksyn kokouksessa.

Huomioiden tietosuoja-asetuksen (GDPR), Karelia Expert päivittää omat osoiterekisterinsä. Karelia Expert on 25.5. lähettänyt viestin kaikille uutiskirjeen vastaanottajille (yhteistyökumppanit ja asiakkaat) viestin, jossa uutiskirje pyydetään tilaamaan uudestaan, mikäli haluaa jatkossa vastaanottaa uutiskirjeitä. Vanhat osoitteistot poistetaan. Yhteistyökumppaneille tarkoitetun uutiskirjeen voi tilata tästä: www.visitkarelia.fi/uutiskirje. Kirjeemme sisältävät tietoa maakunnan matkailuun liittyvistä ajankohtaisista asioista, tapahtumista ja koulutuksista, ja niitä lähetetään pääsääntöisesti 1-3 kertaa kuukaudessa.

5) a. Keskusteltiin outdoors.visitkarelia.fi -sivustosta ja siitä, kuinka sen kanssa edetään. Outdoors.visitkarelia.fi on Pohjois-Karjalan maakuntaliiton (2013-2014?) toteuttama kuluttajille ja matkailijoille suunnattu paikka- ja reittitietopalvelu, joka on rakennettu osaksi Karelia Expertin hallinnoimaa Visitkarelia.fi -sivustoa. Reittitietopalvelua ei päivitetä aktiivisesti ja näin ollen sivustolla on vanhentunutta tietoa. Keskusteltiin siitä, onko ko. sivustolle tarvetta jatkossa ja tultiin siihen tulokseen, että ennen kuin päätöksiä tehdään, niin asia vaatii lisäselvityksiä: Minkä verran vaatii resursseja, millainen työnjako, voisiko sivustoa ylläpitää kv-matkailijoita ajatellen jne. Asiaan liittyen tehdään lisää taustaselvitystä ja otetaan käsittelyyn uudestaan syksyn kokouksessa.

b. Saatettiin tiedoksi kehittämismatriisi.

Matkailun operatiivisen toiminnan yhteyshenkilöiden seuraava kokous ke 19.9.2018 klo 12:30 – 16:00, Sanomalehti Karjalaisen tiloissa, osoitteessa Kosti Aaltosen tie 9, 80141 JOENSUU. Lähetämme vielä kutsun asialistoineen lähempänä ajankohtaa, mutta merkkaathan päivän kalenteriisi jo nyt.

Aineisto:

VisitKarelian julkinen kuvapankki
https://www.dropbox.com/home/dropbox/photos/VisitKarelia%20photos
Kotimaan markkinointi 2018
https://kareliaexpert.sharepoint.com/:b:/g/EThau8a7N6NCle4OkiRDQjoBJQnpw6FhlwKJHqp0rR-VNQ?e=Ng6mGP
Hankesalkku
https://kareliaexpert.sharepoint.com/:x:/g/EVmqUgEfYtdOhPakcWfVlMgBcu3oyXC4GEq793wVPnPoew?e=T7gO25

                     

Takaisin arkistoon